titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

Școala părinților: CONFIRMAREA SCENARIILOR

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
Noi
20

Chiar de la venirea lui pe lume copilul începe să cunoască, să acumuleze informații despre această lume. Copilul începe să-și „scrie” informațiile despre ceea ce se petrece în jurul său, să-și însușească „programe”. Simte că îi este foame și plânge; imediat apare mama. Copilul constată că urmând acest scenariu, se petrece mereu același lucru: vine mama.  Este primul program pe care și-l însușește; ulterior, chiar dacă nu are un motiv, programul va fi folosit pentru a declanșa acțiunea părintelui.

Calitățile excelente de observare îl vor ajuta să învețe program după program: dacă nu mănânc, mama se gudură pe lângă mine, sau face ca pisicuța (cățelul, maimuța etc); dacă mă trântesc pe jos (mai ales daca suntem în public) obțin ce îmi doresc și așa mai departe. Copilul are scenariile de succes foarte bine puse la punct și știe foarte bine finalul „filmului”. În fond, pentru el manifestarea părintelui este o confirmare a comportamentului său.

Și atunci cum să procedăm? Probabil că soluția ar fi să folosim aceeași strategie: dacă el invață că  procedând după un anumit scenariu ajunge la un anumit rezultat, să-l ajutăm să-și „scrie” comportamentul util, acel comportament pe care dorim să-l folosească și în viitor.

Atunci când copilul va observa că părintele nu îi îndeplinește orice dorință dacă se trântește pe jos, dar va obține atenție când vorbește frumos părintelui, va fi interesat să folosească acel comportament pentru care are confirmarea că dă rezultatul pe care îl așteaptă.

În principiul ar fi două condiții:

  • prin reacția noastră să susținem acele comportamente pe care dorim  să le perceapă ca fiind folositoare și corecte;
  • prin reacția noastră să NU susținem comportamentele nedorite.

Și totul făcut cu dragoste, înțelegere și respect reciproc.

Comments are closed.

   

Calendar Evenimente

Februarie  2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29  

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll