titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

ȘCOALA PĂRINȚILOR? DE CE?

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
Noi
6

ȘCOALA PĂRINȚILOR? DE CE?

Meseria de părinte se pare ca a devenit una dintre cele mai grele. Care ar fi motivul?

Strămoșii nostri au crescut copii și nu au avut nevoie de a se pregăti ei înșiși pentru a dobândi abilități și cunoștințe speciale pentru educația copiilor lor.

Poate ca modelul familial era cu mult mai simplu în trecut. Copiii creșteau și participau direct la activitățile curente ale gospodăriei, urmând ca la maturitate sa folosească acelașii model. În prezent ambii părinți au serviciu și petrec în compania copiilor lor mult mai puțin timp (de multe ori chiar prea puțin).

Nici contextul social nu mai este același. Societatea modernă este în continuă evoluție și schimbările se petrec continuu. Relațiile sociale au trecut de la autocrație la  principii democratice de egalitate și libertate.

Același lucru se întâmplă și în familiile noastre. Copiii își suțin dreptul la libertate și la un tratament egal și nu mai acceptă poziții de superioritate. De fapt în aceasta constă marea schimbare în relațiile din interiorul familiei. Comunicarea eficientă se face de la același nivel, cu acordarea respectului reciproc cuvenit fiecarei părți.

Datoria noastră, a părinților, este de a crea acest cadru de comunicare, de manifestare a libertății fiecărui membrul al familiei și, în acelașii timp, de a face ca această libertate să nu degenereze în permisivitate și anarhie.

Nu în ultimul rând, am putea avea în vedere și nivelul de cunoștințe al copiilor noștri și dimensiunea fluxului informațional la care ei au acces comparativ cu ceea ce se întâmpla pe vremea când eram noi copii. Din acest motiv, nu întotdeauna putem demonstra copiilor modelul de soluționare a unor probleme; părintele nu mai este acea persoană atotștiutoare de la care copilul poate să învețe. Această situație cere ca și modalitatea de comunicare să fie adaptată acestor condiții.

În concluzie putem spune că rolul familiei și al părinților în cadrul familiei s-a schimbat de la un model unic, atotștiutor și autocrat la acela de creator de cadru favorabil creșterii și evoluției copiilor.

Comments are closed.

   

Calendar Evenimente

Mai  2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll