titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

DE CE MĂ TRATEAZĂ AȘA?

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
Mar
3

DE CE MĂ TRATEAZĂ AȘA?

Îm viața mea am întâlnit foarte multe persoane. Multe dintre ele mi-au plăcut și m-au plăcut. Nu toate, însă. Au existat (și există încă) persoane pe care nu le plac și nu mă plac. Oare de ce?

Cu siguranță că nu plac aceste persoane pentru că nu au o anumită atitudine sau un anumit comportament care mă deranjează. Cel mai probabil – gândesc eu – aceste persoane au avut ceva carențe în educația lor și nivelul lor nu este prea „înalt” conforma standardelor mele.

Întâmplator, când mi-am văzut chipul reflectat într-o oglindă, mi-au venit în minte câteva întrebări: „Este numai vina acelei persoane?” „Care este contribuția mea la această atitudine (comportament) a celuilalt?” „Ce fac eu ca să determin aceste manifestări ale lui?”

Unele răspunsuri ar putea veni de la identitatea pe care mi-o asum. Cum? Foarte simplu. Să presupunem că în grupul de la serviciu mă prezint ca fiind o persoană foarte puternică, o persoană care poate face orice, oricât ar fi de greu. Oare cine va fi ales atunci când cineva din echipa noastră trebuie să ducă la îndeplinire o sarcină grea? Evident – cel puternic, adică eu.

Sau, în grupul de prieteni, acolo unde identitatea pe care mi-o asum este de organizator. Când vom dori să ieșim la un picnic, ceilalți se vor implica în activitățile organizatorice sau îmi vor da șansa să-mi fac „datoria”?

Și tot așa. Ce comportament determin cand îmi asum identitatea de „bun  la toate”? Sau „cel care acceptă orice”? Sau „agresiv”? Sau ”șmecher”? Sau…altele.

Cred că încep să înțeleg. De fapt, prin identitatea pe care mi-o asum, eu joc un anumit rol și prin aceasta determin un anume comportament din partea celorlalți. Acum sunt pregătit să-mi evaluez cu atenție identitatea pe care mi-o asum în fiecare context și să stabilesc – în mod conștient – care doresc să fie comportamentul celuilalt față de mine.

Comments are closed.

   

Calendar Evenimente

Decembrie  2023
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll