titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

VIAȚA CARE MĂ TRĂIEȘTE

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
Mar
4

Citind această afirmație pe site-ul lui Anatol Basarab am rămas oarecum confuz. Cum adică viața „mă trăiește”? Eu sunt cel care trăiește! Eu trăiesc viața!

Oare așa să fie?

Dacă eu sunt cel care trăiește viața, înseamnă că eu sunt cel care face o alegere sau alta. Să vedem. Mă trezesc dimineața și trebuie să-mi fac toate activitățile – igienă, îmbrăcat, pregătit copiii pentru școală, dus la școală, plecat la serviciu etc. După care trebuie să fac ce mi se dă de făcut la serviciu, mă întâlnesc apoi cu cineva pentru că trebuie să îi dau ceva, trec pe la magazin pentru că trebuie să iau ceva de mâncare…. și tot așa, fiindcă trebuie. De fapt îmi trăiesc viața „la impuse”.

Pot să schimb ceva?

Când trebuie să fac ceva, aș putea să mă întreb: Chiar trebuie? Ce s-ar întâmpla dacă fac altă alegere? De cele mai multe ori, răspunsul este: „Pierd bani”. „Pierd trenul”. „Pierd…” Înseamnă că – dacă îmi imaginez o balanță – pe un taler ar fi viața mea, iar pe celălalt banii. Sau altceva. Alt interes al meu. Sau al altcuiva.

Conținutul cărui taler este mai important pentru mine? Pentru că, mergând pe acestă logică, pentru a nu pierde banii (sau altceva) pierd ce este în talerul celălalt. Merită oare?

Și atunci, ce pot să fac?

Aș putea să nu mă mai las dus de val (trebuie să…) și să decid eu ce să aleg să fac și ce nu.

Aș mai putea să fac în așa fel încât, celelalte pierderi să nu fie chiar pierderi. De exemplu, banii să nu fie un scop în sine, ci banii să vină ca urmare a faptului că aleg să fac ceva.

Aș putea să-mi stabilesc niște priorități/criterii de decizie cu ajutorul cărora să pot stabili precis ce anume chiar trebuie să fac și ce nu.

Aș putea să mă „premiez” pentru anumite realizări și să „sărbătoresc”  implinirile din viața mea.

Aș putea să aleg să fac anumite lucruri care îmi fac plăcere și mă fac să simt că trăiesc cu adevărat.

Aș putea chiar să îmi rezerv, zilnic, un timp al meu și numai al meu, timp pe care să mi-l petrec eu cu mine și pentru mine.

Am înțeles acum: greșit nu este să urmez un program; important este ca ceea ce fac  să fac ca urmare a deciziei mele și nu lăsându-mă dus de val.

Merit? DA!

Comments are closed.

   

Calendar Evenimente

Iunie  2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll