titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

Dezvoltare Personala

Viata noastra este o continua dezvoltare personala. Fie ca vrem, fie ca nu, invatam de cand ne nastem; experienta de viata ne ajuta sa evoluam, castigand in nivel de cunostinte si, mai ales, in intelepciune.

Dezvoltare personala inseamna o evolutie a persoanei la nivel fizic si emotional, o “imbogatire” a persoanei pe parcursul vietii. In principal dezvoltarea personala se bazeaza pe descoperirea de noi abilitati si, evident, pe obtinerea de noi rezultate.

A sti (cunoaste)
Zi de zi inter-relationam cu cei din jurul nostru: cei dragi de acasa, la serviciu (cu colegii, cu seful, cu subaltenii, cu clientii), pe strada, in autobuz, la magazin, etc. Ce determina calitatea acestor relatii? Felul in care comunicam cu ei, “empatia” pe care reusim (sau nu) sa o cream. Cum stim ca am creat o relatie buna? Nu stim ce este in interiorul interlocutorului nostru, dar manifestarile lui de limbaj verbal si nonverbal (privire, gesturi, mimica, culoarea fetei, etc) ne dau indicii referitoare la sentimentele interlocutorului. NLP ne invata ce si cum sa observam astfel incat relatiile nostre sa fie asa cum ne dorim.

A putea
Programarea neurolingvistica pleaca de la premisa ca fiecare persoana are toate resursele de care are nevoie pentru a evolua. Pot sa am rezultate mai bune in viata profesionala si familiala facand apel la resursele de care am nevoie exact la momentul potrivit. NLP nu face decat sa ofere instrumente simple cu ajutorul carora ne descoperim si ne activam aceste resurse.

A vrea
Cu siguranta am observat ca atunci cand ne dorim cu adevarat ceva, reusim. Chiar si universul pare sa intervina in favoarea noastra astfel incat sa ne atingem obiectivul. Felul in care ne stabilim obiectivele (pe termen scurt, mediu si lung) creaza conditiile realizarii acestor obiective. NLP ne invata cum sa ne stabilim aceste obiective astfel incat realizarea lor sa devina o urmare fireasca.

Stiu, vreau, pot; cum procedez?
Constient sau nu, folosim algoritmi in toate actiunile noastre. Acesti algoritmi reprezinta o succesiune de pasi ce porneste de la stabilirea unui obiectiv pana la realizarea lui. Urmand un anumit algoritm (strategie) uneori am avut rezultatele dorite, alteori nu. Ce a facut diferenta? Cum stiu care pas trebuie schimbat astfel incat sa ajung la rezultatul pe care l-am prevazut? Ce criterii de selectie folosesc atunci cand am de facut o alegere? Raspunzand la aceste intrebari, finalitatea actiunilor mele este “condamnata” iremediabil la REUSITA.

El poate, deci pot si eu (modelare)
Daca vecinul meu are in gradina sa trandafiri minunati, cu siguranta si ai mei vor fi la fel daca voi folosi acelasi rasad, ii voi planta in zona cu aceleasi conditii de lumina si umiditate si ii voi ingriji urmand exact acelasi algoritm. Totul este sa reusesc sa determin cu exactitate pasii acestui algoritm si apoi sa urmez acesti pasi. NLP ofera instrumente pentru stabilirea pasilor strategiei astfel incat sa modelam persoanele de succes.

In concluzie, dezvoltare personala folosind tehnicle programarii neurolingvistice inseamna a sti, a vrea, a putea sa aiba ca punct final SUCCESUL.

   

Calendar Evenimente

Mai  2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll