titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu titlu

ROL SI ATITUDINE

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
Sep
2

Este cunoscută afirmația că viața este ca un joc sau ca o piesă de teatru în care fiecare joacă un anumit rol.

Ce roluri jucăm noi? În familie bărbatul joacă rol de soț sau tată, femeia  - soție sau mamă. Copiilor le rămâne un singur rol: cel de copil.

Spre marea bucurie a copiilor, există și bunicii. De ce nepoții se înțeleg atât de bine cu bunicii lor? Pentru că aceștia din urmă comunică cu copiii la acelși nivel, de egalitate. Din același motiv copiii învață mult mai repede de la bunici. Informația nu vine de la un nivel superior, ci de la cineva care se situează la nivelul lor.

Să ne gândim la comportamentul nostru ca adulți. Când suntem în bancă, în postura de a primi informații, preluăm rolul de elev. Și atunci când, pe cel care dorește să ne transmită informații, îl percepem ca situându-se la un nivel superior nouă, ce atitudine adoptăm?

În principiu avem două posibilități de alegere:

-      admirăm (sau chiar venerăm) acea persoană, considerând ca niciodată nu vom ajunge la un asemenea nivel;

-      suntem iritați de superioritatea afișată de persoana din față.

În ambele cazuri vom respinge informația. Oare “cei mici”funcționează altfel?

Cum reacționăm când cel din față adoptă o poziție de egalitate? Respectiva persoană este la fel ca cei din sală, singura diferență este că posedă anumite informații pe care dorește să le împîrtășească celor din sală. Foarte probabil, voi fi deschis la a primi acele informații și chiar le voi găsi interesante.

Poate că și copiii nostri ar avea nevoie de o asemenea atitudine din partea noastră și, să sperăm că și cadrele didactice o vor face la școală.

Sau poate chiar noi suntem cadre didactice. Sau traineri. Sau, pur și simplu, furnizori de informații: comunicăm cu clienții, pacienții, cetățenii. Sau cu un străin care ne întreabă unde este gara.

Comments are closed.

   

Calendar Evenimente

Mai  2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Articole Recente

Categorii

Etichete

desaga dezvoltare personala leader managementul stresului nlp proces decizional programare neurolingvistica resurse

Blogroll